FRÅGOR & SVAR
Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om lägenheter och boende.
Har du tips eller inte hittar det du söker, är du välkommen att skicka in din fråga till oss.
För att skydda dig mot ekonomiska förluster vid inbrott eller skada är det viktigt att du har en hemförsäkring. Det kan också inträffa saker som gör att du blir skadeståndsskyldig, tex brand eller vattenskada. Du måste därför ta kontakt med ett försäkringsbolag för att teckna hemförsäkring, läs mer om detta på Konsumenternas hemsida.
Brandvarnare räddar många liv varje år. Lumi Fastigheter AB tillhandahåller gärna en brandvarnare, men du har ansvaret för att regelbundet kontrollera att den fungerar. Byt batteri och rengör brandvarnaren från damm och smuts med jämna mellanrum så att den bibehåller sin funktion. Läs mer om detta under sidan Brandskydd och se Instruktionsvideon-Brandsäkra dig.
Om någon annan person är folkbokförd på din adress, på ditt lägenhetsnummer, så är det sannolikt en tidigare hyresgäst som inte har gjort en flyttanmälan korrekt eller flyttat utomlands. Det kan också vara någon som har folkbokfört sig fel. På Skatteverkets hemsida kan man titta om det är någon mer folkbokförd på samma adress som sig själv och göra en anmälan i så fall.
I samband med att du säger upp sin lägenhet bokar vi in en förbesiktning. Vi kommer då och ser över lägenhetens skick samt bedömer eventuella skador eller slitage.
Nej, som grundregel. Du kan inte överlåta ditt kontrakt på en kompis eller själv annonsera ut din lägenhet via Facebook eller liknande.
Ibland kan man ha behov av att hyra ut sin lägenhet i andra hand, till exempel för studier eller arbete på annan ort. Du måste dock ha vårt godkännande. I hyreslagen §39 står det: ”Hyresgästen får ej utan hyresvärdens samtycke i andra hand upplåta lägenheten.” Om så sker kan hyresrätten förverkas, vilket innebär att du kan förlora din hyresrätt.
Kom ihåg att det är du som står på förstahandskontraktet som bär ansvaret för det som händer och sker i lägenheten samt att hyran betalas i tid.
Kontakta oss skriftligen ifall ni önskar hyra ut den i andra hand.
Kontakta oss alltid innan du påbörjar förbättringsarbeten.
Efter vårt samtycke kan du få möjlighet att t ex måla en vägg. Arbetet ska vara fackmannamässigt utfört. Du kan vid avflyttning behöva återställa lägenheten till ursprunglig färgsättning. Kontakta oss vid minsta osäkerhet.
Du får gärna ha husdjur i din lägenhet under förutsättning att de inte gör skada i lägenheten och att de inte stör grannarna. Rastning av husdjur ska ske utanför bostadsområdet och hundar ska vara kopplade.
Om du misstänker att du fått skadedjur (kackerlackor, möss, mjölbaggar eller myror etc) i din lägenhet är du skyldig enligt hyreslagen att anmäla detta till oss. Du kontaktar oss genom att göra en serviceanmälan, läs nedan.
Grannsämja är viktigt. Ta direktkontakt med din granne i första hand. I andra hand, anmäl till oss via telefon eller mail om, hur och när du har blivit störd. Har du misstanke om brott ringer du självklart direkt till Polisen på 112.
Det är inte tillåtet att röka inomhus, i trappuppgångar eller tvättstuga. Tänk på att aldrig kasta cigarettfimpar eller annat skräp från balkongen, dels med tanke på brandrisken men också av hänsyn till dina grannar. Kom även ihåg att visa extra hänsyn när du röker från balkongen sommartid, eftersom många grannar då har sina fönster öppna och vistas ute på sin balkong.
Golv: De flesta golvytor inklusive parkett rengör du lättast genom våttorkning. Använd sparsamt med vatten och rengöringsmedel och torka genast av, lämna aldrig våta fläckar. Ett mer miljövänligt alternativ till rengöringsmedel är att hälla 1-2 dl ättika i vattnet istället.
Kakel/Klinker: Blanda ättika och ljummet vatten i en sprayflaska, spruta över hela väggen och torka av efter några minuter med en fuktig trasa. För att rengöra fogarna blandar du bikarbonat och vatten till en pasta. Lägg pastan på kakelfogarna och låt verka i 15 minuter. Därefter skrubbar du med en tandborste.
Väggar: Damma av dina väggar regelbundet. Du kan använda elektrostatiska dammservetter eller en mjuk borste för att ta bort damm, spindelnät och löst smuts. Därefter kan man torka av väggarna med en fuktig trasa. Fingeravtryck tar du bort genom att sudda försiktigt med ett vitt radergummi. Fläckar efter mat kan tas bort med outspätt rengöringsmedel utan slipmedel.
Filter i köksfläkt: Det är viktigt att regelbundet rengöra filtret som sitter i köksfläkten för att ventilationen i köket ska fungera bra. Lägg filtret i blöt med lite diskmedel, eller kör det i diskmaskinen.
Vårda lägenheten:
Du har ansvar för att vårda din lägenhet. Därför behöver du regelbundet:
- Rensa bort hår och skräp i alla avlopp i kök och badrum.
- Rengöra filtret i köksfläkten.
- Frosta av kylskåp och frys.
- Städa bakom spis och kylskåp.
- Rengöra ventiler i lägenheten.
För mer info se sida Instruktionsfilmer.
Ibland händer det att saker i lägenheten går sönder. Så är det bara. Och lägenheten bryr sig inte om det är morgon, kväll eller natt. Men det gör vi. För oss är det självklart att erbjuda dig service varje timme under dygnet.
Om ditt ärende inte är akut önskar vi att du skickar ett mejl till oss och beskriver ärendet i detalj så kontaktar vi dig nästkommande vardag.
Uppsägning ska ske skriftligen senast vid det månadsskifte som infaller tre månader före önskad avflyttning. Om du exempelvis vill flytta den 1 september måste uppsägningen vara hos oss senast den 31 maj. Vi vill ha din uppsägning skriftligen.
Vädra smart
- Vädra snabbt och intensivt, gärna med tvärdrag. Öppna fönstret helt och släpp in en stor mängd frisk uteluft. Stäng efter en kort stund så att inte möbler och väggar/byggnad hinner kylas ner.
- Vädringen blir effektivare då det mesta av rummets luftvolym byts ut på kort tid. Du kommer förmodligen att märka att inneluften känns betydligt friskare efter en snabb vädring.
- Fördelen med en snabb vädring är att elementens termostater inte hinner reagera.
Undvik fönster på glänt
Brukar du har fönster eller dörrar på glänt för att luften inne ska kännas friskare och fräschare? Du känner kanske att ditt inneklimat är bättre men ur energisynpunkt innebär det nästa alltid en stor värmeförlust. Nackdelen med att vädra på det sättet är att radiatorer/element och termostater kan reagera med att skicka fram mer värme från värmesystemet. Det ger en extra värmeförlust. Den kalla luften som kommer in ska ju också värmas upp.
Ha ventiler och don öppna
För att få en så bra inomhusmiljö som möjligt är det viktigt att alla ventiler är rena och öppna, så att luften inte hindras att komma in. Är ventilerna stängda eller tilltäppta letar sig luften istället in andra vägar, som via brevinkast eller vid otätheter vid fönstren och orsakar så kallat kallras. Det är också viktigt för att få varmt i lägenheten. Är ventilerna som sitter ovanför fönstren i alla rum (utom kök och bad) öppna, så blandas värmen och luften bättre.
Vädra ut matos
När du vädrar ut matos ska du inte ställa köksfönstret på glänt eftersom luften i köket då bildar övertryck vilket driver oset vidare ut i lägenhet. I vissa fall även trapphus och andra lägenheter. I stället kan du glänta på ett fönster i ett annat rum intill och ställa dörren till köket på glänt. Då hålls de andra rummen fria från os.
Ett direktbyte innebär att två hushåll byter bostad med varandra direkt. Det är inget krav att den du byter bostad med ska vara en hyresgäst hos Lumi Fastigheter. Däremot krävs det att båda parter planerar att bo permanent i lägenheten som bytet avser. Om det inte finns något godtagbart skäl till direktbytet kan vi neka det. Den som byter bostad utan vårt samtycke riskerar att förlora sin lägenhet. Vid direktbyte övertar du lägenheten i befintligt skick.
För att bli aktuell som hyresgäst hos oss krävs bl a att du är 18 år, ha ordnad ekonomi och vara skötsam. Läs mer under Intresseanmälning.
- När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till samtliga myndigheter och även till många företag. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring.
- Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta ditt lägenhetsnummer i ditt kontrakt eller på ditt postfack eller ytterdörr.
- Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren eller på postboxen i entrén om det finns en sådan.
En avflyttningsstädning är inte som en vanlig städning. Du kan tänka att precis allt i hela lägenheten ska städas. Det innebär att spisen ska dras fram, frysen ska frostas av, vattenlås ska göras rent osv.
Om du har tappat bort en nyckel, eller blivit bestulen, hör du av dig till oss så snart som möjligt. Vid avflyttning måste alla nycklar som du har kvitterat ut återlämnas, annars måste vi byta lås på din bekostnad.
Vad som är en skön inomhustemperatur är väldigt individuellt, men vår ambition är att du alltid ska ha 20-21 grader i din lägenhet. Boverkets regler och föreskrifter angående Termisk komfort säger att det ska vara minst 18 grader i bostäder inom vistelsezonen i bostaden.
Många tror att värmen sätts på vid ett visst datum, men så är det inte. Värmeregleringen i alla våra lägenheter sker med automatik och styrs främst av utetemperaturen. Vid snabba väderomslag, till exempel vid höst och vinter, hinner inte alltid fastighetens värmesystem med att ställa om till att producera mer värme och det kan därför upplevas som kallare i din bostad. Lösningen är att ta på en extra tröja och ett par varma tofflor den tid det tar för systemet att justera sig. Det blir snart rätt temperatur i din lägenhet igen.
Är ditt element kallt?
Termostaten på elementet känner av temperaturen i lägenheten och stänger av värmetillförseln när temperaturen är den rätta i rummet. Därför kan elementet stundtals vara kallt även kyliga vinterdagar utan att något är fel, dvs att ha kalla element är inget fel så länge rätt rumstemperatur uppnås. Tänk också på att värmesystemet kan ha svårt att hinna med vid snabba temperatursvängningar.
Det finns saker som du kan och får fixa själv. Stopp i köksavlopp kan du lösa på egen hand. Gör rent genom att öppna vattenlåset och plocka ut skräpet.
Stopp i avlopp för badkar, dusch- eller handfatet beror ofta på att avloppen är igensatta av ditt hår, smuts och fett. Du kan själv plocka bort skräpet med hjälp av en böjd ståltråd eller pincett. Silen i golvbrunnen går att lyfta för att göra rent på botten. Se gärna respektive Instruktionsvideon-Stopp i diskhon och Städa golvbrunnen om detta.
Enklast för alla blir om du lämnar tvättstugan i det skick som du själv vill möta den. Det vill säga, den som tvättar ser också till att det är rent när man lämnar. Se gärna respektive Instruktionsvideon-Vanligt tvättvett om detta.
Hyresvärden ansvarar inte för föremål som placeras i allmänna utrymmen.
Ja, var noga med att betala hyran i tid. Vid försenad betalning debiteras du med ränta. Måste vi dessutom påminna dig eller lämna ärendet till inkasso, tillkommer även kostnader för detta. Utebliven hyresinbetalning eller sena betalningar kan medföra att du förlorar din hyresrätt. Även om du inte har fått någon hyresavi är du skyldig att betala hyran enligt ovanstående.
Kontakta oss omedelbart om du har problem med en hyresinbetalning så kanske vi tillsammans kan lösa ditt problem.
KONTAKT
- Emil Johansson
- +46(0)76-830 44 24
- info@lumifastigheter.se
- Org nr: 559520-3851